flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В у мовах воєнного стану для призначення покарання військовослужбовцю СБУ із застосування ст. 69 КК України.

28 серпня 2023, 13:39

Сумським апеляційним судом було часткового задоволено апеляційну скаргу прокурора першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення першого управління Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу Генерального прокурора та скасовано вирок Зарічного районного суду м. Суми від 19 червня 2023 року відносно військовослужбовця СБ України, в частині призначення покарання, та ухвалено новий вирок, яким призначено за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 407 КК України, покарання у виді 5 років позбавлення волі.

            Апеляційний суд ще раз нагадав, в тому числі про практику Верховного Суду, що при застосуванні положень ст. 69 КК України у кожному випадку суд зобовʼязаний у своєму рішенні зазначити, які саме обставини справи або дані про особу винного він визнає такими, що істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину і впливають на помʼякшення покарання. При цьому, суд зобовʼязаний не лише перерахувати обставини, що можуть бути враховані як такі, що помʼякшують покарання, а й обґрунтувати, виходячи із загальних засад призначення покарання, яким чином сукупність таких обставин істотно знизили тяжкість вчиненого злочину.

            Також, суд апеляційної інстанції наголошував увагу на тому, що загальні фрази (наявність на утриманні неповнолітньої дитини, наявність на утриманні особи похилого віку з 1-ю групою інвалідності, наявність нагород, зокрема, медалі за 15 років сумлінної служби) не можуть автоматично свідчити про істотне зниження ступеня тяжкості вчиненого злочину, а сам статус військовослужбовця СБ України та ще й в умовах воєнного стану вимагає від особи ще більшої дисциплінованості, оскільки будь - які необачні дії такої особи можуть підривати авторитет всієї військової служби.

            У звʼязку з чим, апеляційна інстанція прийшла до переконання про необхідність призначення покарання хоч і мінімального, однак в межах санкції ч. 5 ст. 407 КК України.