flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не повна виплата аліментів не є синонімом ухилення батьком від виконання своїх обовʼязків щодо виховання дітей

28 серпня 2023, 13:37

У грудні 2022 року діти звернулися до суду з позовом про позбавлення свого батька батьківських прав, мотивуючи свої вимоги тим, що останній після смерті у 2014 році їх матері та переїзду у 2018 році до своєї теперішньої дружини фактично самоусунувся від виконання своїх батьківських обов’язків щодо них, не бере участі в їх вихованні, не цікавиться їх життям, успіхами в навчанні, не надає матеріальної допомоги багато років поспіль. Їх баба постійно піклується про них та займається їх вихованням.                                                      

Суд першої інстанції у задоволенні позовних вимог відмовив та попередив батька про необхідність змінити ставлення до виховання своїх дітей (сина та доньки) та поклав на відповідний структурний підрозділ Сумської міської ради контроль за виконанням батьком батьківських обов’язків щодо сина та доньки. 

Не погодившись із таким рішенням місцевого суду позивачі звернулися з апеляційною скаргою до Сумського апеляційного суду в якій просили рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове про повне задоволення їх позовних вимог.

Розглянувши матеріали справи, апеляційний суд постановив ухвалу про залишення без задоволення апеляційної скарги, а рішення місцевого суду без змін, оскільки позбавлення батьківських прав є винятковим заходом про що неодноразово наголошували як Верховний Суд, так і Європейський суд з прав людини, і що не лише матеріальний аспект у підтримці дітей відіграє вирішальну роль, а саме по собі позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо.

Також апеляційний суд звернув увагу, що основні інтереси дитини є надзвичайно важливими. При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її звʼязків із сімʼєю, крім випадків, коли сімʼя виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним.

Сумський апеляційний суд прийшов до переконання, що не зразкове виконання батьком своїх обовʼязків щодо виховання дітей буде краще для інтересів дітей, ніж позбавлення батька батьківських прав взагалі.