flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сумський апеляційний суд залишив під вартою колишнього працівника МВС, підозрюваного у державній зраді

23 червня 2022, 09:00

За даними слідства, чоловік збирав та передавав представнику іноземної спецслужби інформацію про місця перебування представників ЗСУ та інших військових формувань України, здійснював коригування вогню військовослужбовців РФ по території однієї з громад Сумської області. Йому було оголошено підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України (Державна зрада вчинена в умовах воєнного стану).

2 червня 2022 року за клопотанням слідчого Управління Служби безпеки України в Сумській області Зарічний районний суд м. Суми обрав чоловіку запобіжний захід у виді тримання під вартою без права внесення застави. Разом з тим, з таким судовим рішенням не погодилась адвокат підозрюваного та оскаржила його до Сумського апеляційного суду. У своїй апеляційні скарзі просила застосувати до її підзахисного запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту із носінням електронного засобу контролю, оскільки на думку захисниці оголошена підозра необґрунтована, а викладені в ній обставини не підкріплені жодними доказами та є радше припущеннями органу досудового розслідування. Крім того, у підозрюваного є мати похилого віку, яка потребує опіки та догляду з боку сина.

Що стосується сторони обвинувачення, то прокурор у судовому засіданні просив залишити без змін ухвалу слідчого суді суду першої інстанції, так як відповідно до матеріалів кримінального провадження чоловік має контакти з представниками Російської Федерації, враховуючи колишню службу в правоохоронних органах має досвід поводження зі зброєю, тож наразі наявні ризики його переховування від органів досудового розслідування та суду на території країни-агресора та вчинення інших кримінальних правопорушень проти національного суверенітету та безпеки України.

Розглянувши апеляційне провадження, колегія суддів відмовила адвокату підозрюваного у зміні обраного запобіжного заходу та залишила його під вартою.