flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сумський апеляційний суд залишив під вартою депутата Охтирської районної ради, підозрюваного у державній зраді

24 травня 2022, 09:01

Орган досудового розслідування підозрює народного обранця в державній зраді та розповсюдженні матеріалів із закликами до зміни меж території України.

За версією правоохоронних органів депутат райради під час окупації Тростянецької громади співпрацював з військовослужбовцями збройних сил російської федерації, а саме - забезпечував їх продуктами харчування, надавав воєнізованим формуванням країни-агресора інформацію про оптимальні шляхи пересування територією, супроводжував їх як на власному автотранспорті, так і на їх військовій техніці. Крім того, спекулюючи на необхідних життєвих потребах під час окупації, закликав місцеве населення до так званих «перемовин» з військовослужбовцями країни-агресора.

Дії підозрюваного було кваліфіковано за ч. 2 ст. 111 (державна зрада під час воєнного стану) та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України. 16 травня 2022 року за клопотанням правоохоронних органів ухвалою слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми підозрюваного взято під варту до 08 червня 2022 року. Проте, з таким рішенням не погодилися ні адвокат депутата, ні прокурор. Сторони звернулися до Сумського апеляційного суду з апеляційними скаргами.

Так, адвокат підозрюваного просив визнати незаконним затримання його підзахисного, скасувати судове рішення суду першої інстанції та обрати підозрюваному запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту із застосування електронних засобів контролю. Натомість, сторона обвинувачення в суді апеляційної інстанції просила скасувати ухвалу слідчого судді суду першої інстанції через порушення вимог КПК України та застосувати до депутата місцевої ради запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на 60 діб  без визначення розміру застави.

У зв’язку із істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону апеляційний суд скасував ухвалу слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми, задовольнив апеляційну скаргу прокурора та обрав депутату запобіжний захід в виді тримання під вартою до 07 липня 2022 року без визначення розміру застави.