flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сумський апеляційний суд залишив без змін рішення місцевого суду у справі про захист честі та гідності народного депутата

31 серпня 2020, 15:37

Колегія суддів цивільної палати апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу на рішення Конотопського міськрайонного суду, яким було задоволено позов народного депутата до міського голови м. Конотоп та депутата Сумської обласної ради про захист честі, гідності та ділової репутації. Нагадаємо, що суд першої інстанції визнав інформацію, поширену відповідачами, про причетність народного депутата до нанесення тілесних ушкоджень меру Конотопа недостовірною та такою, що принижує його честь, гідність та ділову репутацію. Місцевий суд зобов’язав посадовців спростувати розповсюджену ними недостовірну інформацію та відшкодувати завдану народному депутату моральну шкоду у розмірі 50 тисяч гривень.

З таким рішенням не погодився міський голова Конотопа та подав до Сумського апеляційного суду апеляційну скаргу, в якій просив скасувати рішення суду першої інстанції та відмовити народному депутатові у задоволенні його позовних вимог. Під час судового засідання апелянт зазначав, що зазначені висловлювання є його оціночними судженнями і ґрунтувалися на подіях, що на той момент відбувалися в м. Конотоп. Разом з тим, нанесені йому тілесні ушкодження спричинили певні проблеми з пам’яттю, а тому достовірно відповісти чи розповсюджував він оскаржувану інформацію наразі не в змозі. В свою чергу інший відповідач у справі,  депутат Сумської обласної ради, зазначила, що стороною позивача не було надано жодних доказів того, що саме вона розповсюдила інформація, яку вимагає спростувати позивач.

Позивач,заперечуючи проти задоволення апеляційної скарги апелянта та підтримуючи власні позовні вимоги до відповідачів, наголошував, що інформація розповсюджена міським головою Конотопа та депутатом Сумської обласної ради є недостовірною та шкодить його діловій репутації.

Розглянувши матеріали справи, колегія суддів апеляційного суду відмовила Конотопському міському голові у задоволенні його апеляційних вимог та залишила без змін рішення суду першої інстанції.