flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відкриті для суспільства: громадськість оцінила комунікаційну діяльність судів

15 червня 2020, 15:43

Сумський апеляційний суд в рамках щорічного опитування «Медіавідкритість судів України - 2019» отримав від громадськості подяку.

Днями громадська організація «Вектор прав людини» спільно з Фондом імені Фрідріха Еберта в Україні та Радою суддів України презентували результати дослідження медіавідкритості судів України у 2019 році. В ході аналізу минулорічної діяльності системи правосуддя було досліджено роботу Вищого антикорупційного суду України, 27 судів апеляційної ланки та 186 місцевих судів.

Це вже третій рік поспіль громадськість в межах проєкту «Суд людською мовою» оцінює комунікаційну діяльність судових установ. «Така системна звітність дозволяє нам побачити результати, яких ми досягли, проаналізувати прогрес у здійсненні комунікаційної роботи судами та визначити основні потреби судів для покращення такої роботи. Адже діяльність судів та судових органів неможлива в соціальному вакуумі, вони працюють із людьми та для людей, як і неможливим є розвиток суспільства поза інформаційним полем», — наголосив під час презентації голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Під час презентації було представлено основні висновки та рекомендації, які розкривають такі важливі аспекти комунікаційної діяльності судів як: організація роботи комунікаційної команди суду, вебсайт суду, присутність суду в соціальних мережах, трансляції судових процесів технічними засобами судів, організовані судом заходи та активності, приміщення суду, підвищення рівня компетенції. Як зазначив співавтор звіту та член Правління ГО «Вектор прав людини» Назарій Боярський, дослідження продемонструвало позитивні тенденції. Зокрема, все більше судів намагаються напряму комунікувати з громадськістю, а тому активніше працюють у соцмережах. Перевагу, як правило, віддають Facebook, а саме 72% судів. Значну увагу приділяють судовим онлайн трансляціям, що особливо актуально в умовах карантину. Крім того, проводиться значна просвітницька робота.

Надалі розпочнеться наступний етап – розповсюдження звіту та адвокація його рекомендацій на зустрічах із органами державної влади, міжнародними партнерами та іншими зацікавленими сторонами. «Дослідження демонструє успішність співпраці судової влади та громадських організацій. Його результати — це важливий інструмент для захисту права на справедливий суд, підвищення та підтримання на належному рівні довіри до судочинства. Партнерство РСУ, НШСУ свідчить про готовність працювати спільно у цьому напрямку, підсилюючи можливості одне одного. Також самі суди можуть використовувати звіт у адвокаційних цілях, наприклад, для покращення ситуації з відсутністю окремої посади прессекретаря/ки, вебсайтами. Дані звіту використовують і наші закордонні партнери», — зазначила співавторка звіту та директорка ГО «Вектор прав людини» Валерія Рибак.