flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Сумського апеляційного суду обрали голову та заступника

12 грудня 2018, 14:36

Головою новоутвореної установи стала Наталія Литовченко, а її заступником - суддя-кримінальної палати Валерій Матус. Таке рішення судді Сумського апеляційного суду прийняли сьогодні, 12 грудня, під час перших зборів суддівського корпусу.

Наталія Литовченко та Валерій Матус вже вдруге отримали вотум довіри від колег. За підтримки суддівського корпусу вони обіймали відповідні адміністративні посади і в Апеляційному суді Сумської області.

Наталія Олексіївна має тридцятирічний досвід роботи в галузі права. Свій професійний шлях новообраний голова починала юрисконсультом на Тростянеччині. Сім років пропрацювала радником з юридичних питань на підприємствах різних форм власності. На стежку суддівства стала у 2001 році. Саме тоді почала працювати стажистом судді у Тростянецькому міськрайонному суді, а вже через рік в тому ж суді виносила рішення іменем України. Десять років Наталія Литовченко здійснювала правосуддя на Тростянеччині. До обласного центру в якості судді Апеляційного суду Сумської області переїхала працювати у 2012 році. У 2015 році її було обрано секретарем палати із розгляду справ та матеріалів кримінального судочинства, наприкінці 2016 року – заступником голови Апеляційного суду Сумської області, а у 2017 році – головою Апеляційного суду Сумської області.

Валерій Матус має військову та юридичну освіти. У 1989 році він закінчив Сумське вище артучилище, а у 1998 році - Національну юридичну академію Ярослава Мудрого. Свою трудову діяльність розпочав в органах внутрішніх справ України, в яких пропрацював майже 8 років. У 1998 році став на стежку судочинства. П’ять років був суддею в Ковпаківському районному суді м. Суми, а з 2002 року виносить рішення іменем України вже в Апеляційному суді Сумської області. У 2016 році його було обрано суддею-секретарем кримінальної палати, а вже у 2017 році – заступником голови суду.

Крім того, судді апеляційного суду визначилися із суддями-секретарями палат та суддями-спікерами. Загальними зборами суддею-секретарем кримінальної палати було обрано Юлію Філонову, а цивільної - Сергія Хвостика. Крім того, Сергія Григоровича обрано суддею-спікером Сумського апеляційного суду. Він буде говорити з громадськістю від імені цивільної палати. Повноваження представляти кримінальну палату у комунікації з громадою та медіа судді апеляційного суду делегували Валерію Матусу.