flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сумський апеляційний суд стягнув з сумчанки пеню за несвоєчасну сплату аліментів

29 квітня 2021, 15:30

Тепер окрім боргу по аліментам у сумі 42 000 грн жінка ще й повинна сплатити пеню за несвоєчасне виконання батьківських зобов’язань у тому ж розмірі.

У 2016 році з відповідачки на користь позивача було стягнуто аліменти на утримання їхньої спільної доньки в розмірі щомісячного відрахування 1/4 частини усіх видів заробітку жінки. Проте, аліменти на утримання доньки вона сплачувала не регулярно і не в повному обсязі. Тож вже через три роки утворилась заборгованість у розмірі 41 799 грн.

Батько дитини звернувся до суду з заявою про стягнення з матері пені за невиконання батьківських зобов’язань. Сторона позивача здійснила розрахунок неустойки за прострочення сплати аліментів, згідно з яким її розмір становив 351 537 грн. Проте, враховуючи вимоги Сімейного кодексу України, позивач просив стягнути з відповідачки пеню в розмірі боргу по аліментам, а саме - 41 799 грн.

Рішенням Ковпаківського районного суду м. Суми позов батька дитини задоволено частково. Суд першої інстанції, застосувавши до цих спірних правовідносин строк позовної давності, стягнув з відповідачки на користь позивача неустойку (пеню) за прострочення сплати аліментів у сумі 14 365 грн.

Не погодившись з таким рішення місцевого суду, адвокат позивача подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального права, просив рішення суду в частині незадоволених вимог скасувати та ухвалити в цій частині нове судове рішення про задоволення позову у повному обсязі.

Розглянувши матеріали цивільної справи, колегія суддів апеляційного суду задовольнила вимоги апелянта. Рішення місцевого суду було скасовано через те, що суд всупереч вимогам частини 1 статті 20 СК України застосував до спірних відносин позовну давність. Таким чином, колегія суддів цивільної палати суду ухвалила нове рішення, яким у повному обсязі задовольнила позов позивача.

 

Про судову практику стягнення неустойки (пені) за несплату або несвоєчасну сплату аліментів розповідає суддя-спікер Сумського апеляційного суду Віктор Криворотенко:

- Статтею 180 Сімейного кодексу України встановлений обов`язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття, - зазначає Віктор Іванович. - У разі розлучення способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними або за рішенням суду. За рішенням суду кошти на утримання дитини присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків (або інших законних представників) разом з яким проживає дитина.

За словами судді-спікера, у разі невиплати аліментів та виникнення заборгованості  з вини особи, яка зобов`язана їх сплачувати, одержувач аліментів згідно з частиною 1 статті 196 СК України має право на стягнення неустойки (пені). Сума цих штрафних санкцій визначається у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.

Розмір заборгованості зі сплати аліментів визначається державним виконавцем за місцем виконання рішення суду у порядку встановленому статті 195 СК України. Період розрахунку - від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені.

Правило статті 196 СК України полягає в тому, що при обчисленні загальної суми пені за прострочення сплати аліментів враховується розмір несплачених аліментів за кожен місяць та кількість днів прострочення за кожним платежем окремо. Іншими словами, розмір пені за місячним платежем розраховується так: заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць (місячний платіж) необхідно помножити на кількість днів заборгованості, які відраховуються з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому мали бути сплачені, але не сплачувалися аліменти, до дня їх фактичної виплати (при цьому день виконання зобов`язання не включається до строку заборгованості) та помножити та 1 відсоток.

За цим правилом обраховується пеня за кожним простроченим місячним платежем. Загальний розмір пені становить суму розмірів пені, обрахованої за кожним місячним (періодичним) платежем. Проте варто зауважити, що частиною 1 статті 196 Сімейного кодексу України максимальний розмір пені обмежується 100 % розміру заборгованості зі сплати аліментів.

Крім того, варто враховувати, що згідно з частиною 1 ст. 20 Сімейного кодексу України до вимог що пов’язані із відповідальністю за прострочення сплати аліментів, позовна давність не застосовується.